Zingeving is een deel van je gezondheid
Simone Ardesch, De Volkskrant, 11 oktober 2024
Voor arts en coach Simone Ardesch draait het bij het genezen van mensen om de interactie tussen geest en lichaam. Een pad waar de reguliere zorg nog altijd te veel aan voorbijgaat, vindt ze. ‘Dit is niet zweverig, maar juist geaard.’
Cindy Cleypool, De Osteopaat magazine, oktober 2024
Is er een relatie tussen het immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel? En wat is de mogelijke rol van ons zenuwstelsel bij het in stand houden van pijn en ontstekingen? Cindy Cleypool is anatoom en promoveerde op dit onderwerp.
Niet de patiënt maar het medisch model is het probleem
Wico Mulder, De Osteopaat magazine, oktober 2024
In feite krijgt de patiënt te horen dat zijn aandoening (nog) niet bestaat. Het lichaam geeft signalen af dat er iets loos is. Alleen zijn die signalen niet te verklaren aan de hand van ons huidige medische model. Onze medische wereld zou minder gericht moeten zijn op ziekten en juist op gezondheid en groei.
Chronische pijn: van biomedisch denken naar positieve gezondheid en emotionele leefstijl
drs. L.N.J. Tjon Soei Len, NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(3):127-30
Een artikel van Lian Tjon Soei Len, anesthesioloog en pijnspecialist in het Dijklander Ziekenhuis. In Nederland wordt de algehele prevalentie van chronische pijn geschat op 18%, waarmee het wereldwijd wordt beschouwd als een aandoening met de grootste socio-economische ziektelast. Voor een effectieve behandeling van chronische pijn is een brede integrale benadering nodig: Positieve Gezondheid, leefstijl interventies en het erkennen en herkennen van de verbinding tussen lichaam en geest helpt ons vooruit. Leefstijl interventies integreren met daarbij het omgaan met een diepere laag, zoals emoties, is nodig voor een effectievere pijnbehandeling.
Gezonde emotionele leefstijl als sleutel naar herstel
Dubbelinterview met Lian Tjon Soei Len en Marjon Oomens door Karien Vissers, voor Stichting Je leefstijl als Medicijn, Sep 2023
Waarom zijn lichamelijke klachten soms zo hardnekkig? Onbewust spelen emoties vaak een belangrijke rol bij het ontstaan en in stand houden van aanhoudende (pijn)klachten. In de zorg bestaat daarover echter weinig kennis en is er bovendien weinig ruimte om er tijdens behandelingen op in te gaan. Dat maakt dat klachten onnodig blijven voortduren. Een dubbel interview met Lian Tjon Soei Len, anesthesioloog en pijnspecialist in het Dijklander Ziekenhuis en Leefstijlprofessional van het Jaar, en met Marjon Oomens, ervaringsdeskundige, medeoprichter en directeur van Stichting Emovere.
Belangrijk is dat je weer durft te voelen
Gabor Maté, Psychologie Magazine, Jun 2022
In een inspirerend artikel in Psychologie Magazine bespreekt Gabor Maté het belang van het herontdekken van emoties. Veel mensen onderdrukken hun gevoelens, wat negatieve gevolgen kan hebben voor hun gezondheid. Maté moedigt aan om je bewust te worden van emoties en ze te omarmen. Hij biedt inzichten in het omgaan met stress, veerkracht ontwikkeling, zelfcompassie en acceptatie. Het artikel deelt waardevolle inzichten in emotionele gezondheid en het herontdekken van gevoelens.
Luister naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen
NLP Vakblad INZICHT nr. 77, Najaar 2021
Een prachtig artikel door Lucy Platvoet over SOLK patiënten, de verklaring van hun klachten, hoe zij kunnen worden behandeld, welke rol NLP daarin kan spelen en wat de Stichting Emovere beoogt. Voor dit artikel maakte Lucy o.a. een diepere analyse van 37 persoonlijke ervaringsverhalen van (grotendeels) genezen SOLK patiënten. Daarnaast interviewde zij bestuursvoorzitter Roeline van Driel, senior adviseur en projectleider in de gezondheidszorg met kennis van bestuurskunde en 30 jaar ervaring in de zorg. En secretaris Marten Klaver, 25 jaar neuroloog, 20 jaar SOLK onderzoeker/behandelaar, ontwikkelaar van de limbische verklaring voor SOLK en de Stressortherapie.
Vind wat je ten diepste wilt, dan biedt het leven kansen
Machteld Huber in interview met Fokke Obbema, Volkskrant, Nov 2020
Machteld Huber, grondlegger Positieve Gezondheid, in de Volkskrant: “Dat lichaam en geest elkaar zo konden beïnvloeden, had niet in mijn geneeskunde opleiding gezeten. Ik concludeerde dat die twee elkaar diepgaand doordringen en beïnvloeden. En dat je dus niet louter materialistisch naar een lichaam moet kijken.”
Burn-out, emoties en verloren doelen
Rob Hoedeman, Tijdschrift voor Bedrijfs en Verzekeringsgeneeskunde, Jun 2020
Uit het artikel: “De prevalentie van burn-out onder werknemers blijft in Nederland toenemen. De rol van emoties is onderbelicht. […] Uit onderzoek blijkt dat emoties meer bepalend zijn voor cognities, dan andersom.” En verderop: “Deze bevindingen sluiten aan op mijn spreekuurbevindingen dat bij werknemers met burn-out negatieve emoties leidend zijn en grotendeels onbewust.”
Hints naar de psychologische oorzaak van lichamelijk klachten
Marten Klaver, Beweegreden, 2014
Uit het artikel: “Patiënten met onverklaarde lichamelijke klachten/SOLK uiten hints die toegang geven tot de psychologische oorzaak van deze klachten. Het herkennen van hints is een aparte competentie en vraagt volle aandacht met gericht luisteren en goed kijken.”
Alan Gordon, Healthcare counselling and psychotherapy journal, 2010
Dit Engelse artikel is geschreven door Alan Gordon. Het artikel beschrijft hoe een groeiend aantal zorgprofessionals onderschrijft dat chronische pijn vaak een psycho-fysiologisch fenomeen is dat goed reageert op psychologische behandeling. Het artikel bevat visies en ervaringen van een fysiotherapeut en een chiropractor.