Leah, 29 jaar
rugpijn, bilpijn, schouderpijn, hoofdpijn en tintelingen in beide benen
Leah raakte zeer beperkt nadat zij op haar 26e na een sportblessure last bleef houden van haar enkel. Al snel kwamen hier rugpijn, bilpijn, schouderpijn, hoofdpijn en tintelingen in beide benen bij. Zij had pijn bij lopen, traplopen, werken als gymdocent, lang staan op feestjes, auto rijden en lang zitten. Haar grote passie, sporten, deed zij niet meer vanwege de angst voor pijn en verergering. Zij is onderzocht door haar huisarts en diverse medisch specialisten.
Fysiotherapie, zooltjes van een podoloog en talrijke behandelingen binnen het alternatieve circuit brachten geen verbetering. Haar hoop op herstel daalde tot een minimum waardoor alles te veel was en zij helemaal stuk zat. Leahs klachten bleken te zijn ontstaan en verergerd in situaties waarin zij veel druk op zichzelf legde op het vlak van sport en opleiding. Drijfveren waren een verlangen naar erkenning en erbij horen. Leah is het verband tussen haar klachten en zelfopgelegde druk gaan begrijpen door inzicht te krijgen in haar verleden en de relatie met haar ouders. Door dit inzicht in combinatie met pijneducatie steeg haar vertrouwen dat herstel mogelijk was. Zij ervaart nu vrijwel geen pijn meer en kan weer voluit sporten. Onlangs rende zij een halve marathon.
Mijn boodschap aan de gezondheidszorg is:
Het zou fijn zijn als in de reguliere gezondheidszorg wordt uitgelegd dat er ook veel lichamelijke klachten kunnen ontstaan door een emotionele oorzaak. Ik ben zelf erg praktisch opgevoed met veel medici in de familie. Er wordt bij ons niet veel gesproken over de psyche. Hierdoor was het voor mij totaal onlogisch dat mijn brein hier zo veel mee te maken heeft. Mijn advies aan zorgverleners is om tijd te nemen voor de patiënt en uit te leggen dat niet alle klachten puur en alleen door een ongeval of letsel ontstaan, maar dat je lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dus uitwerkingen hebben op elkaar.