Pijneducatie intro
Heb je pijn of andere lichamelijke klachten die langer dan 3 maanden aanhouden? Bijvoorbeeld rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, schouderpijn, bilpijn, vermoeidheid of fibromyalgie? En is er geen duidelijke medische oorzaak gevonden? In Nederland leven meer dan twee miljoen mensen met langdurige pijn. In veel gevallen kunnen artsen geen oorzaak vinden. Maar waar komt de pijn dan vandaan? Het antwoord heeft onder andere te maken met emoties die niet gevoeld worden, en daarom een uitweg vinden via het lichaam, via één of meerdere klachten. Ook je omgang met je klachten kan een belangrijke rol spelen.
In deze online pijneducatie maak je kennis met een nieuwe aanpak van aanhoudende (pijn)klachten. Wij voelen dat deze kennis en ervaring toegankelijk zou moeten zijn voor iedereen. Daarom bieden wij deze basis pijneducatie gratis aan. Het is onze wens dat meer mensen sneller en volledig herstellen.
Allereerst laten we je een test maken. Daarna leer je meer over het verschil tussen acute en aanhoudende pijn. Ook komt de rol van verdrongen emoties en angst voor de pijn aan bod. Aan het eind bespreken we waarom bepaalde houdingen of bewegingen telkens weer pijn kunnen geven. Dit alles doen we aan de hand van het ervaringsverhaal van Michelle. We sluiten af met een samenvatting en mogelijkheden voor herstel. In dit filmpje stelt Michelle zich voor.
Michelle stelt zich voor.
Heb jij ook last van aanhoudende pijn? Dan raden we je aan om je pijn nader te onderzoeken door middel van de vragen op de volgende pagina.