Claske
57 jaar, leidinggevende jeugd GGZ

Klacht: rug- en knieklachten

Tijdens een intensieve periode van training voor een hardloopwedstrijd, kreeg ik klachten aan mijn rug en knie. In eerste instantie stopte ik tijdelijk met hardlopen, maar daarmee verdwenen de klachten niet.

Daarna heb ik me gewend tot een fysiotherapeut. Dat hielp, vooral mijn knie herstelde door het doen van oefeningen al snel. Echter de lage rugklachten gingen niet over. Hardlopen ging niet meer, maar ook gewoon lopen werd steeds moeizamer. Soms wist ik niet hoe ik vanuit mijn auto op de parkeerplaats tot de deur van mijn kantoor moest komen. Dit duurde enkele jaren.

De diagnose was slijtage.

Ik heb veel fysiotherapie gehad en een diagnostisch traject bij een speciale rugkliniek. De diagnose was slijtage en mogelijk een hernia die al op zijn retour was.

Doordat het hardlopen niet meer ging, ben ik aan Yoga gaan doen. Door de Yoga ben ik veel beter naar mijn lichaam gaan luisteren en realiseerde ik mij dat ik gewoonlijk heel veel pijntjes negeer.

Van huis uit heb ik de mentaliteit meegekregen van ‘niet zeuren maar poetsen’. Ik besefte dat ik de oefeningen van de fysiotherapeut deed in dezelfde mindset; ik ging flink aan de slag met de oefeningen en dan zouden de klachten vanzelf wel overgaan. Echter, mijn rug kwam steeds vaster te zitten.

Het keerpunt was een mindset verandering onder begeleiding van mijn Yoga docent en tevens Zijns coach. Er kwam een besef dat, de diagnose ‘slijtage’, nog niet hoefde te betekenen dat ik niks meer zou kunnen. Ik ging accepteren dat de pijn er was. Door de rust en ontspanning die door dit nieuwe besef ontstond, ging het bewegen plotseling veel gemakkelijker.

Dat was echt een eyeopener, dat overgave en loslaten zoveel ontspanning en daarmee herstel kan opleveren.

Vervolgens ben ik veel preciezer gaan voelen. Ik kon ervaren hoe een krampachtige gedachte mijn lijf direct vastzette. En ook de overtuiging dat je altijd voor alles hard moet werken, heb ik onderzocht. Ik mag nu van mijzelf iets ‘spannend’ vinden, ergens onzeker over zijn of geraakt worden. Soms val ik terug in het oude patroon van hard werken en doorzetten. Ik herken dan veel sneller wat dat met mijn lichaam doet. Op het moment dat ik het herken, kan ik een nieuw besluit nemen. Dat geeft direct ontspanning en rust. Ik kan voor dingen kiezen en daarmee zelf een verandering teweegbrengen.

De pijn die ik toen had, heb ik niet meer. Ik kan nu bijvoorbeeld rustig 15 kilometer wandelen. Daarvoor dacht ik niet eens aan de mogelijkheid dat ik überhaupt zou kunnen wandelen!

Als ik nu last krijg van mijn rug ga ik kijken naar wat ik aan het doen ben en waar ik aan het ‘vastzetten’ ben.

Ik kan belemmeringen in mijn hoofd wegnemen en zorgen voor ontspanning.

MIJN BOODSCHAP AAN DE GEZONDHEIDSZORG

In de gezondheidszorg zijn we sterk gericht op het wegnemen van klachten die geïsoleerd worden bekeken. Zeker waar sprake is van chronische klachten werkt die aanpak onvoldoende. Het gaat om je totale welbevinden en beleving van je eigen gezondheid. Lichaam en Geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Een holistische aanpak geeft aandacht aan alle facetten en draagt er toe bij dat klachten verdwijnen of verminderen. Het draagt voor mij bij aan een andere gezondheidsbeleving.

Back To Top