This might hurt“. Een indrukwekkende documentaire, gemaakt door twee jonge film makers (tevens ervaringsdeskundigen) over het herstelproces van drie mensen met chronische pijn die een behandelprogramma volgen onder begeleiding van arts en vooraanstaand mind body medicine specialist Dr. Howard Schubiner. Voor meer informatie en ook vele interessante bronnen en wetenschappelijk onderzoek over deze benadering van herstel, kijk op deze website


Met behulp van een persoonlijke benadering om het werk van de beroemde arts Dr. John Sarno en zijn radicale methoden voor de behandeling van rugpijn te onderzoeken, onderzoekt deze documentaire het verband tussen emoties en gezondheid. Door middel van interviews met Dr. Sarno, gewaardeerde patiënten en experts, biedt de film een ​​diepgaande heroverweging van hoe we onze gezondheidszorg benaderen.
“All the rage”, saved by Sarno, is on-demand te zien via vimeo.


“Can our deepest pain be a doorway to healing?” ~ Dr. Gabor Maté
Trauma is de onzichtbare kracht die ons leven vormt. Het vormt de manier waarop we leven, de manier waarop we liefhebben en de manier waarop we de wereld begrijpen. Het is de wortel van onze diepste wonden. Dr. Maté geeft ons een nieuwe visie: een trauma-geïnformeerde samenleving waarin ouders, leraren, artsen, beleidsmakers en juridisch personeel zich niet bezighouden met het corrigeren van gedrag, het stellen van diagnoses, het onderdrukken van symptomen en oordelen, maar in plaats daarvan proberen de bronnen te begrijpen waaruit verontrustend gedrag en ziekten voortkomen in de gewonde menselijke ziel. Lees verder over “The Wisdom of Trauma” op deze website.


De documentaire “PainBrain” neemt een kijkje achter de schermen van wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Colorado. Hier wordt sinds 2017 de effectiviteit onderzocht van een mind body behandeling, genaamd Pain Reprocessing Therapy, bij mensen met aanhoudende rugpijn. De studie gebruikt MRI om de effecten te meten. Door stress veroorzaakte lichamelijke klachten en de behandeling ervan worden onder de aandacht gebracht.

De resultaten van de studie en de volledige documentaire worden in het najaar van 2021 verwacht. Je kunt de trailer hier alvast bekijken.

Michelle Kraaij (23 jaar) leed al 14 jaar aan chronische pijn, toen ze najaar 2020 Stichting Emovere leerde kennen. Ze ging aan de slag met haar verdrongen emoties, en was een jaar later pijnvrij!

Om te helpen dit gedachtegoed verder te verspreiden, maakte Michelle in samenwerking met filmproducent Erik Jumelet een Nederlandse documentaire over haar weg naar herstel, die mogelijk bleek door deze holistische visie en aanpak. Met als doel dat nog veel meer mensen kunnen herstellen van chronische pijn/klachten. Kijk op Michelle’s website om de documentaire te bekijken

Wat is de impact van stress, een stressvolle gebeurtenis en trauma op ons lichaam en ons leven? In de Nederlandse documentaire “Dissolving Trauma” gemaakt door Sandra Bijl zien we vier deelnemers. Ze zijn aan de slag gegaan met Emotional Freedom Techniques (EFT) gecombineerd met coaching sessies. Zonder verwachtingen begonnen ze aan dit traject. In de documentaire kan je zien hoe hun kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterde. Van chronische pijn, depressies, jeugdtrauma en rouw, tot personen die er weer mogen zijn, die in hun kracht staan en hun leven weer leven. Te bekijken via Vimeo.

Back To Top