Engels met ondertiteling, 9 min. De Amerikaanse arts dr. Howard Schubiner wijst op de verbinding tussen fysieke klachten en zenuwbanen in de hersenen die pijn veroorzaken. Het goede nieuws is dat deze ‘pijn-paden’ omkeerbaar zijn.

Nederlands, 65 min. Marjon Oomens is directeur van Stichting Emovere en vertelt in deze OERsterk podcast haar eigen ervaringsverhaal en waarom zij samen met andere ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals deze non-profit stichting heeft opgericht. Het gesprek gaat oa over bewustwording en de juiste kennis als helend medicijn, het verschil tussen denken en doorvoelen, herprogrammering van je hersenen, het verband tussen verdrongen emoties en aanhoudende lichamelijke klachten en chronische pijn, de oorzaak van de oorzaak aanpakken, substitutieklachten, hoe onze reguliere gezondheidszorg tekort schiet, de visieverschuiving en bredere blik op gezondheid en klachten die nodig is in gezondheidszorg en maatschappij en de noodzaak voor meer lichamelijk en emotioneel bewustzijn bij zorgprofessionals.

Nederlands, 54 min.

Engels, 4 min.

Nederlands, 17 min. Tijdens een SOLK congres verteld ervaringsdeskundige Petulia van Tiggelen aan het publiek haar verhaal over het herstel van haar astma, waar ze vanaf haar 4 tot 45ste last van had.

Engels, 4 min.

Engels, 13 min. Enigszins oude maar nog steeds relevante film over dr. John Sarno, één van de eerste Amerikaanse artsen die chronische pijnklachten psychosomatisch ging behandelen. Sarno legt uit hoe een ingehouden emotie, zoals woede, rugpijn kan veroorzaken en versterken.

Nederlands, 24 min. Nancy heeft al jaren last van chronische rugpijn. Na veel geprobeerd te hebben gaat ze de uitdaging aan om onder begeleiding van Zijns coach Michael Hulst haar emoties en overtuigingen achter haar rugklachten te onderzoeken.

Engels, 3 min.

Engels, 42 min.

Engels, 17 min.

Engels, 10 min.

Engels, 8 min.

Engels, 45 sec.

Engels, 71 min.

Engels, 53 min.

Engels, 6 min.

De Amerikaanse psychotherapeut Alan Cordon laat zien hoe belangrijk het is om je pijn neutraal en zonder angst te kunnen waarnemen. Er is namelijk niets stuk in je lijf.

Nederlands, 25 min. Els had tien jaar last van ernstige slaapproblemen. Na verschillende medische onderzoeken, slaappillen, antidepressiva en psychologische hulp verdwenen de klachten niet. Met Zijns coach Michael Hulst gaat ze het onderzoek aan.

Nederlands, 49 min.

Een inspirerende webinar van Proscoop over SOLK met dokter Juriaan Galavazi en ervaringsdeskundige Jan van Rosmalen

  • Ervaringsdeskundige Jan van Rosmalen vertelt over de vele levensjaren met (pijn)klachten en hoe het hem is gelukt te herstellen. Hij heeft zichzelf op de onderzoekstafel gelegd en merkte dat de pijn zich verplaatste op het moment dat hij met zijn emoties aan de slag ging. Een ontdekking die openingen bood om de regie te pakken in de weg terug naar zijn gezondheid. Het verhaal van Jan is ook te vinden via Jan – de pijn voorbij
  • Huisarts Juriaan Galavazi neemt onder het motto ‘Je lijf is slimmer dan je kop’, de deelnemers mee in zijn visie op wat fysieke klachten ons willen zeggen en geeft tips over hoe je mensen met SOLK kunt begeleiden.

Nederlands, 39 min.

Huisarts Lieneke van de Griendt over functionele geneeskunde en het verloop van een ideaal consult: “Je maakt samen met de patiënt een film van zijn of haar leven waarin je teruggaat tot vóór de klacht.” “De oorzaak van fysieke klachten liggen niet altijd op lichamelijk gebied. Daar kunnen andere oorzaken onder liggen waar je samen met de patiënt naar moet gaan speuren.” Lieneke raadt aan om wat verder te kijken dan alleen die buikpijn of dat zeurende gevoel in de rug. Zou daar misschien meer achter kunnen zitten? “We hebben heel veel hoofden rondlopen die hun lichaam niet meer voelen.” en “Het is geen zwakte om naar jezelf te willen kijken.”

Back To Top