De emotionele oorzaak van aanhoudende pijn en andere onbegrepen klachten

We weten dat stress een belangrijke rol in ons leven kan spelen. We weten ook dat stress lichamelijke klachten kan geven. Ga maar eens na wat er in je lichaam gebeurt wanneer je erg nerveus bent. Je hartslag verandert, je kunt gaan zweten, meer ruiken, je maag en darmen kunnen van slag raken, je adem verandert, je kunt blozen, bibberen, stotteren, enzovoort. We hebben hier allemaal wel ervaring mee. Dit is stress die kortdurend van aard is en die we opmerken en (h)erkennen. En dus maken we ons geen zorgen over de lichamelijke reacties. We weten dat ze weer overgaan wanneer de spanning afneemt.

Stress geeft klachten

Hoe kan het dan dat stress klachten geeft? We hebben geleerd te denken dat lichamelijke klachten alleen het gevolg kunnen zijn van een ziekte of schade en niet van een psychologisch probleem. We worden dan ook boos als de dokter niets kan vinden en suggereert dat het ‘tussen onze oren’ zit. Maar het zit niet tussen de oren, want dat zou zoveel betekenen als: aanstellen, inbeelden, eigen schuld. De (pijn)klachten zijn echt aanwezig, alleen de oorzaak is niet fysiek. Het probleem zit in de psychologie, in de onbewuste stress.

Ook onbewuste stress geeft klachten

Er is ook stress waarvan we ons niet bewust zijn. En ook die stress brengt veranderingen teweeg in ons lichaam. Omdat we deze onbewuste stress niet opmerken, verbinden we die niet aan een lichamelijke klacht. We gaan op zoek naar een fysieke oorzaak en niet naar de onbewuste stress. Maar talloze onderzoeken zijn heel duidelijk: ook onbewuste stress geeft lichamelijke reacties. Lichaam en geest zijn één.

Jouw verhaal

In het verhaal over jezelf en je leven schuilen onbewuste ‘klachtenbronnen’. Zonder dat je het zelf merkt, geef je bij het vertellen van je klachtengeschiedenis, tussen de regels door, hints over diepere oorzaken. Als een arts of behandelaar daar goed naar luistert en met jou bij je verhaal stil gaat staan, zal je deze oorzaken herkennen. Achter belemmerende gedachten of ongunstig gedrag, zoals iets vermijden, gaan emoties schuil. Uiteindelijk zijn het deze, vaak verdrongen, emoties waar je je niet bewust van bent, die de klachten veroorzaken.

De klacht verdwijnt

Wanneer een emotie onbewust actief is, en deze emotie kan of mag niet bewust ervaren of uitgedrukt worden, geeft dit onbewuste spanning. Deze onbewuste spanning verplaatst zich naar het lichaam waar het een lichamelijke ‘storing’ veroorzaakt. Wanneer de verdrongen emotie bewust wordt gemaakt, geuit en verwerkt, verdwijnt de storing en daarmee de lichamelijke (pijn)klacht.

Een ervaringsverhaal

Petra (59 jaar) had 18 jaar last van rugpijn, 12 jaar van migraine en 2 jaar heuppijn. Zij bezocht haar huisarts, de orthopeed, kreeg fysiotherapie, chiropractie en begeleiding van een psycholoog en maatschappelijk werk. Allen met onvoldoende resultaat.

Haar klachten zijn begonnen en verergerd in situaties waarin zij door omstandigheden (partner ziek, partner werkloos, ouders zorgbehoevend) haar persoonlijke ambities en verlangens op gaf en tegen haar verlangen in dingen ging doen om anderen te verzorgen en financieel te onderhouden. Zij nam als kind reeds een zorgende rol aan binnen het gezin waarin zij opgroeide. Petra heeft door het traject haar verdrongen boosheid (h)erkend en andere keuzes gemaakt, waarna haar fysieke klachten verdwenen.

Wil je meer ervaringsverhalen lezen? Klik hier.

Een korte samenvatting

In ons leven komt veel stress voor. Stress is een ander woord voor emotionele belasting. Deze belasting kan groot of klein zijn. Emoties spelen hierbij een belangrijke rol. Gewoonlijk worden deze emoties geuit en door de hersenen verwerkt. Wanneer emoties niet gevoeld of geuit mogen worden, bijvoorbeeld omdat ze emotionele pijn uit het verleden triggeren, worden ze verdrongen. Van daaruit veroorzaken ze een storing in het lichaam. Zo ontstaan lichamelijke (pijn)klachten waarvoor geen medische oorzaak wordt gevonden.

Back To Top