Annet
54 jaar, administratief medewerkster

Klacht: migraine

De eerste keer dat ik migraine had, was op de lagere school. Ik was, denk ik, acht jaar. Migraine zit bij ons in de familie, mijn moeder had het ook en haar moeder ook. Het is mijn hele leven met mij meegereisd.

Door de migraine lag ik regelmatig op bed, miste ik verjaardagen en feestjes en was ik moe, heel erg moe. Bijkomende klachten waren down voelen, geen fut meer en overgevoelig voor drukte, geluiden en prikkels. Qua functie moest ik een flinke stap terugdoen om werk, gezin en migraine te kunnen combineren.

In de loop van de jaren heb ik in gevecht tegen de migraine heel veel geprobeerd zoals: fysiotherapie, haptonomie, osteopaat, chiropractor, Body Stress Release, diëten, bloedonderzoek naar intolerantie voor voedingsmiddelen, homeopathie, acupunctuur, Reiki en diverse gesprekken bij een psycholoog. Alles hielp een beetje en niets hielp echt. Ik bleef veel medicatie nodig hebben om ‘overeind te blijven’.

Zonder mijn migrainepillen durfde ik de deur niet uit.

Een aantal jaar geleden begon ik met het beoefenen van Yoga en dat gaf veel rust. Ik werd mij ervan bewust dat je veel met je mindset kan beïnvloeden. Daarom besloot ik het persoonlijke ontwikkeltraject van mijn Yoga docent die ook Zijns coach is, te gaan volgen. Dat heeft mij ervan bewust gemaakt, dat de verantwoordelijkheid bij mezelf ligt.

Ik ben gestopt met ‘vechten’ tegen de migraine en voel mij er niet langer slachtoffer van. Dat is een belangrijk keerpunt geweest en heeft heel veel veranderd. Van nature ben ik een perfectionist die altijd vind dat dingen moeten gebeuren op een bepaalde manier. Nu ben ik zachter naar mezelf toe en kan veel beter accepteren dat niet alles perfect hoeft te zijn. Ook durf ik mijn eigen donkere kant beter onder ogen te zien en heb ik ervaren dat angsten die leken op olifanten, muizen bleken te zijn. Sindsdien is de migraine met tweederde afgenomen.

Afgelopen oud en nieuw vierden we bij vrienden en ik had mijn migrainepillen niet bij me. ‘Als het moet, rij ik weer naar huis’, zo dacht ik erover. Dat was vroeger ondenkbaar! Dat ik er ooit nog eens zo relaxt in zou staan, had ik nooit durven dromen!

Sinds ik mijzelf inclusief migraine, heb geaccepteerd is mijn leven er op alle fronten op vooruit gegaan.

Als de migraine zich nu toch voordoet, kan ik zonder strijd in bed gaan liggen en het rustig laten wegzakken. En waar ik vroeger zoveel pillen slikte dat ik er hoofdpijn van kreeg (medicatie afhankelijke hoofdpijn) slik ik, indien nodig, nu nog maar de helft van een tablet. Dat is voldoende. Ook heb ik mijn voeding aangepast. Opeens lukt het me nu wel om suikers te vermijden en bewuster te eten. Sinds ik mijzelf inclusief migraine, heb geaccepteerd is mijn leven er op alle fronten op vooruit gegaan. Dat gun ik anderen ook.

MIJN BOODSCHAP AAN DE GEZONDHEIDSZORG

Ik zou willen dat een ziekte in de gezondheidszorg breder bekeken wordt. Laat mensen, met hulp, het zelfonderzoek aangaan. Laat ze ervaren hoe sterk angsten en krampachtige gedachten, doorwerken in je lichaam. Je lichaam is zoveel eerlijker dan je hoofd!

Back To Top