Barbara
45 jaar, drogist

Klacht: fibromyalgie

Ik had klachten in mijn gewrichten en ging daarmee naar de huisarts. Mijn moeder heeft reuma en dus was ik bang dat ik het ook zou hebben. De huisarts verwees mij naar de reumatoloog en die constateerde na een paar testen dat ik geen reuma had, maar fibromyalgie. Opgelucht? Nee, want tegen fibromyalgie was niets te doen. Ik kreeg twee medicijnen mee. Ik nam ze in, maar de pijn bleef.

Opnieuw naar de huisarts die mij doorverwees naar de fysiotherapeut. Dát bracht verlichting, echter was dat iedere keer maar van korte duur. Naast de pijn voelde ik me moe en was tot weinig in staat. Als ik al iets deed wat ‘extra’ was, zoals bijvoorbeeld de ramen wassen, dan moest ik dat de dagen erna bekopen met veel pijn in mijn armen en benen.

Ik was op dat moment midden dertig, als ik met dit lijf oud moest worden dan hoefde het voor mij niet meer.

Dit waren klachten waar ik al jaren op mijn manier mee omging. De pijn en dodelijke vermoeidheid waren “logisch” geweest ten tijde van mijn huwelijk. Ik had de zorg voor 3 kleine kinderen, dag en nacht, terwijl mijn man een eigen zaak had en daar al zijn energie in stopte. Ik was moeder en huisvrouw en er werd van mij verwacht dat ik alles thuis zou regelen. Geen wonder dat je dan moe bent, toch?

Maar nu, na een paar jaar gescheiden te zijn, bleef de ‘dodelijke’ vermoeidheid en de pijn in mijn armen en benen. De kinderen waren er nog steeds, maar er was ook een lieve vriend gekomen die wél de zorg zo af en toe overnam.

De fysiotherapeut waar ik heen ging was geïnteresseerd in mijn verleden, luisterde oprecht en dacht mee. Door hem ben ik in contact gekomen met een arts gespecialiseerd in SOLK. Waarom zou ik het niet proberen? Fysio, medicijnen; beide zorgden er niet voor dat ik geen klachten had. Ik was op dat moment midden dertig, als ik met dit lijf oud moest worden dan hoefde het voor mij niet meer.

Ik had geen idee wat mij te wachten stond bij deze arts. Geheel blanco stapte ik de behandeling dan ook in. Nu noem ik het behandeling, toentertijd zou ik er geen naam voor kunnen bedenken. We hadden een intake gesprek waarin ik o.a. vanuit mijn eerste gedachte moest reageren, niet nadenken, maar vanuit het impuls. De antwoorden die ik gaf waren anders dan de antwoorden die ik gegeven zou hebben als ik er even over nagedacht zou hebben.

Deze arts luisterde naar wie ik ben en hoorde mijn geklaag aan. Ik was sceptisch, want ook hij kon mijn verleden immers niet veranderen. Hij kon de ‘verloren’ jaren met mijn ex-man niet ongedaan maken of er voor zorgen dat mijn ex zijn kinderen wat vaker op zou halen. Toch stond ik er voor open om mij te laten helpen, want de reguliere gezondheidszorg kon dat niet.

Ik weet nu waar de pijn vandaan komt en dat ik de eigenaar ben van het proces.

Er werd afgesproken dat ik met de arts ging mailen, over de dagelijkse zaken en hoe ik me daarbij voelde en wat het met mij deed, fysiek en psychisch. De arts gaf dan iedere keer feedback en wees mij op de pijnpunten.

Als ik nu terug kijk op het hele proces dan is het sleutelwoord bewustwording. Je eigen invloed nemen en de dingen je niet laten overkomen. Pro actief zijn. Ik werd ziek door mijn eigen psyche, mijn eigen gedachten gaven zoveel stress dat dat zich uitte in mijn spieren. De pijn in mijn spieren is te vergelijken met een continue spierkramp, de spier is ook hard en ontspant zich niet zomaar. Door pijn wordt je moe, slaap je slecht en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel.

Recentelijk heb ik twee jaar full time als drogist gewerkt, zonder klachten! Toch heb ik mijn baan opgezegd, omdat ik het binnen mijn werk niet eens was met de manier van leidinggeven. In de maanden dat ik nu werkloos ben, krijg ik ineens weer klachten, maar ik raak niet in paniek. Ik weet nu waar de pijn vandaan komt en dat ik de eigenaar ben van het proces.

MIJN BOODSCHAP AAN DE GEZONDHEIDSZORG:

“Ik zou willen dat een ziekte in de gezondheidszorg breder bekeken wordt. Laat mensen, met hulp, het zelfonderzoek aangaan. Laat ze ervaren hoe sterk angsten en krampachtige gedachten, doorwerken in je lichaam. Je lichaam is zoveel eerlijker dan je hoofd!”

Back To Top