Dorien Stoutjesdijk
57 jaar, massagetherapeut

Klachten: migraine, bekkeninstabiliteit

Een groot deel van mijn leven werd bepaald en beperkt door pijn. Pijn als gevolg van bekkeninstabiliteit die zich ontwikkelde tijdens mijn eerste zwangerschap en bij de derde zwangerschap dusdanig verergerde dat ik 5 jaar lang nauwelijks mobiel was. Maar vooral pijn in mijn hoofd. Ruim 30 jaar heb ik frequent heftige migraineaanvallen gehad zodat ik alles bij elkaar wel enkele jaren van mijn leven afgezonderd in een donkere kamer heb doorgebracht.

Mijn aandacht was al die tijd voornamelijk gericht op het vermijden en bestrijden van de pijn. Mijn wereld werd steeds kleiner, bang als ik was geworden dat ik voor de zoveelste keer onderuit zou gaan in de sauna, tijdens een bruiloft, autorit, scholing of in het vliegtuig… Zulke situaties probeerde ik zoveel mogelijk te vermijden. Op de achtergrond was altijd de dreiging van een volgende aanval aanwezig.

Een groot deel van mijn leven werd bepaald en beperkt door pijn.

Qua bestrijding heb ik echt van alles aangegrepen, zowel regulier als alternatief. Onder andere fysiotherapie, chiropractie, veel soorten medicatie, acupunctuur, bio-resonantie, APS- en neuraal-therapie, de cefaly, hypnotherapie en nog veel meer…

Met elke keer de hoop dat het ditmaal aan zou slaan, gevolgd door teleurstelling en wanhoop; zou het dan nooit overgaan?

In mijn leven heb ik veel geleerd van verscheidene leermeesters. Uiteindelijk bleek mijn eigen lijf de grootste leermeester. Het had zoveel te vertellen. Het heeft echter even geduurd voordat ik de boodschap wist te ontcijferen. Pijn was namelijk een morsecode die ik niet begreep. Ik zag de pijn niet als vriend, maar als vijand. Pas toen ik me bewust werd van de taal van mijn lijf en de tijd nam om te luisteren naar wat het me duidelijk wilde maken, verdween de pijn.

Uiteindelijk bleek mijn eigen lijf de grootste leermeester.

Lang heb ik geloofd dat mijn migraine te wijten was aan genetische aanleg, mijn hor(ror)monen en triggers buiten mij zoals voeding en luchtdrukverschillen. Als holistisch werkend therapeut was ik wel bekend met de mind/body connectie. Maar omdat ik geen grote trauma’s had meegemaakt, legde ik de link tussen migraine en onverwerkte emoties niet voor mezelf. Nu weet ik dat elk gevoel van onveiligheid het overlevingsmechanisme in gang kan zetten en hoe onbewuste overtuigingen kunnen uitmonden in een pijnpatroon. En zeker zo belangrijk: hoe je ze bewust kunt resetten.

Sindsdien heb ik geen migraineaanvallen meer gehad. Nog wel hoofdpijn maar ook dat wordt steeds minder. Want zodra het de kop opsteekt, luister ik naar wat het mij te vertellen heeft en dan merk ik dat ik toch weer in oude patronen en overtuigingen vervallen ben. Zoals mezelf niet goed genoeg vinden, angstvallig proberen om geen fouten te maken en me snel schuldig voelen. Een zelfbeeld wat gebaseerd is op aangeleerde overtuigingen uit mijn verleden. Zoals het geloofsdogma dat liefde verdiend moet worden en ervaringen met uitgescholden worden. Uiteindelijk kon ik zien waar de zelfkritiek vandaan kwam, mocht de emotie er zijn en kon ik voelen en ervaren dat de overtuigingen niet waar waren. Zo heeft de pijn me gebracht van klacht naar kracht.

Omdat ik geen grote trauma’s had meegemaakt, legde ik de link niet tussen migraine en onverwerkte emoties.

Omdat ik het wel van de daken wil schreeuwen dat migraine echt behandelbaar is, zonder het gebruik van medicatie, heb ik mijn ervaringen in een (werk)boek beschreven: ‘Migraine-verborgen kopzorgen’ . Daarmee hoop ik anderen te inspireren en hen uit te nodigen er meteen mee aan de slag te gaan. Want geloof me, het is echt fantastisch om geen aanvallen meer te hebben en afspraken te kunnen plannen in de wetenschap dat ze ook echt door kunnen gaan!

Namasté.

MIJN BOODSCHAP AAN DE GEZONDHEIDSZORG

Stop met migraine te omschrijven als een chronische ongeneeslijke hersenaandoening, neem complementaire geneeswijzen serieus en investeer in preventie.

 

Back To Top