Eveline
51 jaar, kinderfysiotherapeut

Klacht: vermoeidheid, druk op de keel, reisangst

Mijn belangrijkste klacht was jarenlange vermoeidheid en een toenemend inspanningsprobleem. Dit betekende dat ik tijdens geringe inspanning ( 30 minuten wandelen) al spierpijn kreeg en last van een gekmakende druk op mijn keel. Het herstellen van inspanning duurde wel dagen. Mijn ademhalingsfrequentie bleef hoog en het voelde alsof ik moest herstellen van een marathon. Naast de vermoeidheidsklachten had ik last van een angststoornis, die zich bij mij vooral uitte, in het niet alleen durven reizen.

Als iemand een prijs uitgereikt zou krijgen voor het lezen van zelfhulpboeken dan zou ik de winnaar zijn.

Mijn zoektocht naar een oplossing duurde vele, vele jaren. Uiteraard kwam ik bij de huisarts, hoewel ik deze bezoeken tot een minimum probeerde te beperken; ik vond namelijk dat ik mijn problemen zelf zou moeten kunnen oplossen. Maar omdat dat helaas niet lukte, bezocht ik in de loop der jaren vele specialisten: een longarts, een internist, een cardioloog, een fysiotherapeut, een haptotherapeut , een psycholoog en ik kwam zelfs bij een psychiater terecht.

Verder zocht ik naar een mogelijke oplossing in het alternatieve circuit. Mijn zoektocht voerde langs een homeopaat, een kinesioloog, een inspanningsspecialist, een acupuncturist, een Trägertherapeut, een natuurgeneeskundig therapeut en een avatar therapeut.

Als iemand een prijs uitgereikt zou krijgen voor het lezen van zelfhulpboeken en het uitvoeren van ideeën daaruit, dan zou ik de winnaar zijn. Maar ondanks al deze pogingen, die af en toe wel iets maar uiteindelijk onvoldoende opleverden, bleven mijn klachten aanwezig.

Een half uur paardrijden was voldoende om me een week ziek te voelen.

Ik moest mijn baan opzeggen en ook sporten ging niet meer. Ik vond dat vreselijk omdat ik altijd heel sportief ben geweest. Maar een half uur paardrijden was voldoende om me een week ziek te voelen. Na vier keer een verschillend hardloopprogramma te hebben geprobeerd, was ook dit van de baan. Het ging niet. Skiën en schaatsen moest ik ook opgeven. Fietstochten van meer dan tien km lukten niet. Dit alles bracht me veel verdriet en gaf mij een gevoel van moedeloosheid. Toch maakte het me ook strijdbaar, ik wilde absoluut een oplossing vinden.

Ik leerde dat ik mijn eigen wil blokkeerde door angst om niet het ‘goede’ te doen.

Uiteindelijk kwam ik via een collega in contact met een arts gespecialiseerd in onbegrepen klachten. Door zijn manier van werken en begeleiding kwam ik binnen 2,5 maand tot een belangrijke ontdekking. Ik leerde dat ik mijn eigen wil blokkeerde door angst om niet het ‘goede’ te doen. Door dit inzicht kon ik plotseling een gevoel van innerlijke vrijheid ervaren. Een gevoel dat ik niet kende. Ik heb het ervaren als een geluksgevoel en het gaf me vleugels. Een innerlijke kracht die ruimte kreeg. Diep weggestopt achter een nog dieper versluierd negatief Zelfbeeld.
Het ervaren van mijn innerlijke kracht en de vrijheid die dat gaf was het begin van een weg die ook nog tijd vergde maar bood mij een nieuw perspectief, met meer energie. Mijn reisangst nam vrij snel af, de andere klachten werden geleidelijk minder ernstig.

MIJN BOODSCHAP AAN DE GEZONDHEIDSZORG

Ik ben ervan overtuigd dat er bij elke lichamelijke klacht een geestelijk aspect meespeelt. Schakel bij lichamelijke klachten waarbij geen reguliere oorzaak gevonden wordt, bijtijds deskundige, adequate psychologische hulp in. In de eerste plaats werk je daardoor mee aan een werkelijke oplossing, in de tweede plaats is het kostenbesparend voor de gezondheidszorg.

Back To Top