Lars
31 jaar, mindbody-coach

Klachten: prikkelbare darm syndroom, liesklachten, nekklachten, schouderklachten, rugklachten

Bij een trap tegen een voetbal voelde ik pijn in mijn linker lies. De huisarts verwees mij door naar een fysiotherapeut, die zei dat de pijn met een aantal massagebehandelingen en oefeningen over zou gaan. Maar hij kwam telkens weer terug en verplaatste zich zelfs naar mijn rechterlies. Ik was toen dertien jaar.

Drie jaar later kreeg ik last van buikpijn die maar niet over ging. Ik kwam terecht bij een maag-, darm-, leverarts, die mij de diagnose PDS gaf (prikkelbare darm syndroom). Na de diagnose werd de buikpijn alleen maar erger. Een jaar later ging het opeens beter, maar bij het optillen van iets zwaars schoot het in mijn rug. Ik bleef daarna last houden van rugpijn.

Ik bezocht allerlei therapeuten om van de pijn af te komen. Soms hielpen de behandelingen tijdelijk, maar meestal kwamen de klachten snel weer terug. Fysiotherapie, chiropractie, osteopathie, oefentherapie, accupunctuur, natuurgeneeskunde, gesprekken bij de psycholoog: ik heb het allemaal geprobeerd.

Veertien jaar lang had ik chronische pijn op verschillende plaatsen in mijn lichaam, waaronder in mijn rug, nek, schouders, hoofd en buik. Vanwege de aanhoudende klachten was ik ervan overtuigd dat er fysiek iets mis was met mijn lichaam. Maar ook had ik altijd het gevoel dat er een oplossing moest zijn, dus ik bleef daarnaar zoeken.

Ik bezocht een sportarts in het ziekenhuis voor mijn liespijn. Zijn oprekmethode leek te helpen, maar na twee weken kwam de pijn kwam weer terug. Hij verwees mij door naar een chirurg, die beweerde de liespijn te kunnen oplossen met een operatie. Ik onderging twee operaties aan mijn liezen en de pijn verdween. Na een paar maanden kwam hij echter weer terug.

Toen ik 24 was hield ik mijn werk op kantoor niet langer vol vanwege de aanhoudende rug, nek en schouderpijn. De klachten werden steeds heviger. Ik raakte oververmoeid en begon steeds angstiger te worden: ik was bezorgd dat dit nooit meer over zou gaan. Tegen de tijd dat ik 25 was kon ik niet veel meer.

Ik bezocht diverse artsen in het ziekenhuis, maar die vonden geen verklaring voor de klachten. Mijn huisarts vertelde mij dat ik moest leren leven met de pijn. Dit wilde ik absoluut niet horen. Wie wil er nu leren leven met zoveel pijnklachten?

Toen kwam ik een filmpje tegen op YouTube van iemand die was genezen van zijn chronische pijn. Hij vertelde over de TMS-methode van de Amerikaanse arts John Sarno. In eerste instantie kon ik het niet geloven. Hij beweerde dat de oorzaak van aanhoudende pijn in het brein ligt en dat onderdrukte emoties en overgevoeligheid van de zenuwen de echte oorzaak zijn. Maar ik had precies dezelfde klachten.

Ik raakte geïnteresseerd in deze methode, leerde wat de echte oorzaak van mijn klachten was en deed oefeningen om mijn brein te hertrainen. Al snel ging het veel beter. Mijn klachten begonnen te verdwijnen. Soms kwamen ze toch terug en besefte ik dat het belangrijk was om aan de slag te gaan met mijn onderdrukte emoties. Ik leerde om angst, woede en verdriet te voelen en op een gezonde manier te uiten. Dit was de laatste belangrijke stap in mijn genezingsproces; hierdoor kon ik genezen van de aanhoudende klachten. Ik kan nu weer pijnloos bukken, staan, lopen en zware dingen optillen. Toen ik 28 was kon ik zelfs werken als tuinman.

De afgelopen jaren specialiseerde ik mij in het mindbody-syndroom, dit is de Amerikaanse benaming voor aanhoudende klachten die worden geactiveerd door het brein. Ik volgde de practitioner-training Freedom From Chronic Pain bij dr. Howard Schubiner. Inmiddels werk ik dankzij mijn kennis en ervaring als chronische pijn-coach. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te helpen genezen van hun aanhoudende pijn en andere TMS-klachten.

MIJN BOODSCHAP AAN DE GEZONDHEIDSZORG

Tegen de gezondheidszorg wil ik zeggen dat wanneer patiënten langer dan drie maanden last hebben van chronische pijn, angst of vermoeidheid, de kans groot is dat TMS de verklaring is. Natuurlijk is het belangrijk om als arts eerst uit te sluiten dat er fysiek iets aan de hand is. Wordt er niets gevonden, dan kan de link gelegd worden met TMS. Hierdoor hoeven patiënten niet onnodig lang rond te lopen met klachten en kunnen mensen relatief snel herstellen, omdat de echte oorzaak van de klachten wordt aangepakt. Genezing is mogelijk!

Back To Top