Leah
29 jaar, sportdocent middelbare school

Klachten: enkelpijn, rugpijn, schouderpijn, hoofdpijn en tintelingen

Mijn belangrijkste klacht was pijn rondom mijn rechterenkel. Alhoewel ik ook veel pijn voelde in bil en rug, waarbij tintelingen door mijn gehele beide benen liepen en op een gegeven moment ook tintelingen in armen en handen. Ik noemde het vaak niet één pijnplek maar mijn hele lijf waar wat mankementen aan waren. Op het laatst ook zelfs pijn bovenin mijn nek en linkerschouder en af en toe hoofdpijn.

Ik was volgens alle testen kerngezond.

De hevige klachten hebben 3,5 jaar geduurd. Fysio hielp niet. In totaal heb ik vier fysiotherapeuten versleten. Huisarts heeft mij na lang doorvragen doorverwezen naar een neuroloog, voor de tintelingen. ECG zijn er gemaakt. Ik ben verwezen naar een internist in het ziekenhuis, waar ook niet veel uitkwam, behalve dat ik volgens alle testen kerngezond was.

In het begin ben ik onder behandeling geweest bij een orthopeed, die een kijkoperatie heeft uitgevoerd in mijn rechterenkel. Naast de reguliere geneeskunde ben ik verder gegaan in het alternatieve circuit; kinesiologie, homeopathisch arts, NEI therapie, osteopathie, en ach, zo vergeet ik er vast nog wel een paar.

Op het heftigste moment in mijn pijntraject mocht ik van mezelf nog maar 800 stappen maximaal per dag zetten omdat ik anders bang was dat ik niet zou herstellen. Dus beperkingen ondervond ik in de breedste zin van het woord. Pijn had ik bij alles; lopen, traplopen, werken (gymdocent, dus erg lastig), lang staan op feestjes, auto rijden, lang zitten op dezelfde stoel. Sporten deed ik überhaupt niet meer vanwege de angst voor pijn en ‘verslechtering’  van de enkel blessure.

Het keerpunt was dat ik bij Nienke (Emotie als Medicijn) op de stoel belande en alleen maar kon huilen over van alles en nog wat. Natuurlijk door te graven in mijn verleden en de relatie en patronen met mijn ouders. Maar ook doordat alles me te veel was geworden en ik gewoon helemaal stuk zat. Door middel van het werkboek van Nienke, de thuis opdrachten en de sessies met haar kwam er al vrij snel verbetering en zag ik weer hoop.

Nu gaat het goed met mij. Mijn klachten zijn vrijwel weg en ik ben weer volop met sport bezig. Soms heb ik nog wat last van mijn rechter onderrug. Maar wat een verschil met een jaar geleden! Ik speel weer hele wedstrijden voetbal en ik heb de halve marathon van Egmond gelopen. Dat zijn op zich dus behoorlijke prestaties!

MIJN BOODSCHAP AAN DE GEZONDHEIDSZORG

Het zou fijn zijn als in de reguliere gezondheidszorg wordt uitgelegd dat er ook veel lichamelijke klachten kunnen ontstaan door een emotionele oorzaak. Ik ben zelf erg praktisch opgevoed met veel medici in de familie. Er wordt bij ons niet veel gesproken over de psyche. Hierdoor was het voor mij totaal onlogisch dat mijn brein hier zo veel mee te maken heeft. Mijn advies aan zorgverleners is om tijd te nemen voor de patiënt en uit te leggen dat niet alle klachten puur en alleen door een ongeval of letsel ontstaan, maar dat je lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dus uitwerkingen hebben op elkaar.

Back To Top