Michael Hulst
50 jaar, Zijns coach, Yogadocent en Massagetherapeut

Klachten: rugklachten, hooikoorts, astmatische klachten

Mijn belangrijkste klachten waren rugpijn, astma en hooikoorts.
De rugpijn werd op mijn 42ste dusdanig erg dat ik niet verder dan een kilometer kon wandelen zonder mijn rugspieren tussendoor flink op te strekken. Ik kon ’s nachts alleen nog maar op mijn buik slapen en mijn werk als Yogadocent kon ik steeds moelijker uitoefenen. In de heftigste periode stond ik op het punt om te stoppen met het geven van Yogalessen. Daarnaast had ik in de lente, zomer en herfst erg veel last van hooikoorts en had ik last van astmatische klachten.

Ik heb mij nooit over kunnen geven aan medicijnen, omdat ik niet geloofde dat het voor mij de oplossing was.

De rugklachten ontstonden toen ik ongeveer 18 jaar was en verdwenen volledig op mijn 46ste. De hooikoorts en astma ontstonden rond mijn 30ste. Ik heb mij nooit over kunnen geven aan medicijnen, omdat ik niet geloofde dat dat voor mij de oplossing was van mijn klachten. Wel heb ik fysiotherapie gedaan, accupunctuur, massagetherapie, Yogalessen gevolgd, en mij verdiept in Somatics en Feldenkrais. Alle gaven ze een tijdelijke verlichting van de rugklachten, maar vaak van zeer korte duur. Mijn rugklachten verdwenen pas echt toen ik mijzelf mentaal ging onderzoeken. Ik kwam erachter dat aan de rugklachten emoties waren gekoppeld en aan de emoties weer bepaalde angstgedachten.

Voor zover ik mij kon herinneren was ik altijd en bij alles wat ik deed aan het presteren.

Alles was een strijd omdat ik goed gevonden wilde worden.

Ik had erkenning van de wereld om mij heen nodig en mijn lichaam stond permanent in een soort van strijdstand. Tegelijkertijd hield ik mij in bij wat ik te zeggen had; bang om niet aardig gevonden te worden. Ik vond mijzelf niet goed genoeg. Door dit in te gaan zien, stond de weg open naar mijzelf accepteren zoals ik ben en mij dusdanig ook te uiten. Ik ging mijzelf veel minder inhouden bij wat ik te zeggen had.

Dit zorgde voor een volledige ommekeer in mijn astma en hooikoortsklachten. Bij deze klachten merkte ik namelijk altijd dat mijn buik aanspande. Ik blokkeerde bij mijn buik zodat ik mijn emoties blokkeerde en mijzelf de ruimte ontnam om mijzelf te uiten. Door het uiten kon mijn buik zachter worden en kon het middenrif weer gewoon zijn werk doen bij het ademen. Ook mijn rugklachten zijn verdwenen. Mijn rug voelt op dit moment, soepeler en krachtiger dan ooit.

MIJN BOODSCHAP AAN DE GEZONDHEIDSZORG

In deze consumptiemaatschappij worden we getraind om competitief te zijn. We worden gestimuleerd om aan bepaalde schoonheidsidealen te voldoen en worden continu geconfronteerd met ‘niet genoeg hebben’ en ‘niet goed genoeg zijn’. Het is zaak om kinderen te leren dat ze goed zijn zoals ze zijn en dat ieder mens volledig uniek is en in zijn/haar uniciteit van groot belang is voor een maatschappij. Een maatschappij die gebaseerd is op verbinding, liefde en blijdschap. Op deze manier voorkom je veel mentaal en fysiek leed en kan de gezondheidszorg een meer preventieve rol aannemen.

Back To Top