Sissy Wulms
46 jaar, Progressive Mental Alignment (PMA) coach voor ondernemende vrouwen

Klachten: acne, eczeem, benauwdheid, oogontstekingen

Acne

Als 11-jarig meisje kreeg ik last van acne. Net als veel andere tieners, maar dan wel in zo’n vorm dat ik uiteindelijk wekelijks naar de huidtherapeut ging en maandelijks bij de dermatoloog zat. Zowel hormonale als cystische acne was de diagnose. De eerst vorm komt door hormonen. Cystische acne heeft een minder duidelijke oorzaak. Dit soort acne zorgde in mijn geval voor onderhuidse ontstekingen die niet vanzelf weggingen.

Jarenlang lag de focus op symptoombestrijding in plaats van op de oorzaak.

Ik kreeg de ene na de andere antibioticakuur, de pil en Roaccutane. Er werd volledig ingezet op symptoombestrijding. Naar een mogelijk andere oorzaak werd niet gezocht of gevraagd. Niet uit onwil, dat weet ik zeker. Ik heb fantastische dermatologen en chirurgen bezocht. Maar simpelweg omdat ze niet wisten wat de oorzaak anders kon zijn. Deze cystische acne ging niet over na de puberteit.

Voeding

Pas veel later, ik denk dat ik inmiddels 28 was, leerde ik dat voeding een groot effect had op mijn lichaam. Dus bracht ik veranderingen aan in mijn eetpatroon. En dat hielp! Althans gedeeltelijk. Mijn huid bleef een zwakke plek. Inmiddels had ik geaccepteerd dat die gevoelige huid met cystes nu eenmaal bij mij hoorde. Al was het een onderdeel waar ik geen enkele grip op had.

Onderdrukte emoties

Rond mijn 40e liep ik tegen een blokkade aan. Langzaamaan ben ik gaan ​beseffen en begrijpen​ dat onderdrukte emoties een weg naar buiten zoeken. In mijn geval via mijn huid. Ik had nog steeds een paar keer per jaar cystes in mijn gezicht. En ik besefte nog steeds niet dat er iets aan te doen was.

Nu, achteraf, zie ik dat mijn zoektocht toen pas echt begon. Ik heb o.a. psychologen bezocht, affirmaties gezegd, familieopstellingen gedaan, acupunctuur ondergaan, (persoonlijke) coaching gehad, een mindfulness training gevolgd en hypnose sessies ondergaan. Alles heeft me absoluut verder geholpen maar mijn probleem niet opgelost. Of de oorzaak niet aangepakt.

Inmiddels had ik ook al jaren last van eczeem en sinds 2 jaar bijna maandelijks oogontstekingen. Ik was zelfs al geopereerd aan één van mijn ogen. Ook had ik regelmatig periodes van flinke benauwdheid.

De oorzaak van die eczeem, oogontstekingen en benauwdheid? Daar kon geen specialist antwoord op geven. Toch ben ik blijven zoeken naar een oplossing.

Progressive Mental Alignment (PMA)

In het voorjaar van 2019 volgde ik een webinar over Progressive Mental Alignment. Ik voelde dat ik hiermee antwoorden ging krijgen. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik aan dat moment terugdenk.
Meteen heb ik het online programma aangeschaft en in oktober 2019 de 8-daagse gevolgd. Dit heeft mij persoonlijk enorm veel inzichten gegeven. Het heeft me bij de oorzaak van mijn klachten gebracht en ervoor gezorgd dat ik me veel bewuster ben van mijn gedrag. Ik werd rustig, de blokkade verdween en ik kreeg weer vertrouwen in de toekomst. En dát gun ik iedereen.

Herstel van mijn SOLK-klachten

Je zult het misschien niet geloven maar de eczeem, oogontstekingen en benauwdheid zijn – ook al weet ik dat het altijd mijn zwakke plek zal blijven – voor nu verleden tijd. En de huid van mijn gezicht is sinds mijn 11e niet zo rustig geweest! Eerlijk gezegd had ik me nooit gerealiseerd dat mijn klachten onder SOLK (Somatisch Onbegrepen Lichamelijke Klachten) vielen. Pas toen ik met mijn onbewust, onderdrukte emoties aan de slag ging en de klachten voor langere tijd wegbleven kwam die realisatie. Het was (en is nog steeds) niet de makkelijkste weg, maar wel de enige juiste voor mij.

De reis naar jezelf

Dat is ook de reden dat ik nu vanuit mijn praktijk als Progressive Mental Alignment coach, ondernemende vrouwen van hun blokkade, twijfel en SOLK klachten afhelp. Ik ondersteun deze vrouwen in hun reis naar zichzelf.

Steeds meer medici, coaches en wetenschappers komen erachter dat emoties een grote rol spelen in de oorzaak van klachten en verdiepen zich in dat stuk. In mijn ogen één van de mooiste ontwikkelingen die we kunnen wensen. Maar het vergt moed om met je emoties aan de slag te gaan. Want onderdrukte emoties naar boven brengen, kan veel pijn doen. Pas later zal het je bevrijden.

 

Back To Top