Stap 2 Heb je acute pijn of aanhoudende pijn?

Iedereen is in min of meerdere mate bekend met pijn. Pijn is er in verschillende vormen. Je hebt acute pijn en je hebt aanhoudende pijn. De pijn kan hetzelfde voelen, maar de oorzaak is verschillend. Hoe weet je dan van welk soort pijn je last hebt?

Acute pijn

Heb je wel eens je teen gestoten tegen een tafelpoot? Jezelf gesneden in je vingers? Of je enkel verstuikt? Dit is acute pijn. De pijn is dan eigenlijk een signaal dat je lichaam schade heeft opgelopen en dat je moet oppassen. Het verschilt per situatie hoe lang het duurt voordat je hersteld bent van acute pijn.

Een snee in de vinger herstelt gewoonlijk binnen een aantal weken. Als je je been breekt, dan zal het bot na ongeveer acht weken weer aan elkaar gegroeid zijn. En spierpijn duurt vaak niet langer dan vijf dagen. In vrijwel de meeste gevallen duurt acute pijn niet langer dan drie tot zes maanden. Ook neemt de pijn steeds meer af. Dat komt omdat de wond geneest.

Pijn veroorzaakt door een fractuur, infectie of een tumor is ook acute pijn. Als de arts je onderzoekt, dan zal hij of zij medische afwijkingen vinden. In dit geval is er medische hulp nodig om de pijn te doen verminderen of wegnemen, zoals een operatie of medicijnen.

Aanhoudende pijn

Bij sommige mensen duurt de pijn langer dan zes maanden. In veel gevallen kan de arts dan geen afwijkingen vinden. Soms vindt de arts kleine afwijkingen, zoals lichte gewrichtsslijtage. Dan gaat het vaak om afwijkingen die veel mensen hebben en die geen klachten hoeven te veroorzaken. In dit geval spreek je van aanhoudende pijn.

Aanhoudende pijn ontstaat soms nadat de normale herstelperiode van acute pijn is verstreken. De acute pijn verandert dan in aanhoudende pijn. In andere gevallen ontstaat de pijn voor je gevoel “vanuit het niets”. Aanhoudende pijn kan van plek veranderen en wisselt vaak in hevigheid.

Bij aanhoudende pijn zijn er nieuwe verbindingen in je hersenen aangelegd die maken dat pijn aanhoudt. Je bent extra gevoelig geworden voor pijn. Er is alleen geen schade in je lichaam (meer), en dus vindt de arts niets.

Hier volgt een overzicht met de verschillen tussen acute en aanhoudende pijn:

 Acute pijn Aanhoudende pijn
Medische onderzoeken tonen bijzonderheden aan, bijvoorbeeld een fractuur, infectie of tumor. Medische onderzoeken tonen geen bijzonderheden aan, of slechts bijzonderheden die ook bij mensen zonder klachten voorkomen.
Medische interventie doet de pijn afnemen, indien de pijn behandelbaar is. Lichamelijke therapie helpt niet of onvoldoende.
De pijn is consequent. De pijn is niet consequent: soms is er wel last bij bepaalde bewegingen en op andere momenten niet.
De pijn is op dezelfde locatie aanwezig. De klachten kunnen in het lichaam verschuiven van de ene naar de andere plek, en weer terug.
Er is sprake van meetbare schade of meetbare afwijkingen. Het lichaam heeft geen schade ondergaan; wél hebben lichamelijke veranderingen plaats gevonden die voelbaar zijn door een geoefend therapeut.
De arts diagnosticeert schade of een afwijking die medische interventie vereist. Een arts vindt geen bijzonderheden, of diagnosticeert een pijnsyndroom waarvan de oorzaak onbekend is zoals prikkelbare darm syndroom of fibromyalgie.

Vraag: In welke vorm van pijn herken jij je het meest? Acute of aanhoudende pijn?

Naar stap 3.

Back To Top