Stap 3 Emoties: een bron van aanhoudende pijn

Bij aanhoudende pijn is er dus niets kapot of mis in je lichaam. Toch krijg je pijn en houdt de pijn aan. Hoe kan dit? En hoe ontstaat deze vorm van pijn? Het antwoord heeft alles te maken met de manier waarop je hersenen pijn en emoties vormen en verwerken.

Waar komt de pijn vandaan?

Het gevoel van pijn ontstaat altijd in de hersenen. De hersenen bepalen of je geen, weinig of veel pijn voelt. In het onderstaande filmpje legt Amerikaans arts en vooraanstaand mind-body specialist Dr. Howard Schubiner uit waar aanhoudende pijn vandaan komt. Kijk bijvoorbeeld eens van 0:00 tot 20:00 minuten. Tip: klik op het wieltje rechts onderin beeld, dan op ondertiteling, automatisch vertalen, en kies Nederlands in de lijst van talen.

YouTube video: Breakthrough with Healing Chronic Pain | Howard Schubiner | Talks at Google

Aanhoudende pijn betekent niet dat er iets mis is met je lichaam. Het betekent dat er in je hersenen nieuwe verbindingen zijn aangelegd, die je pijn geven. De hersenen kunnen namelijk ook een signaal van pijn afgeven, wanneer het lichaam gezond en onbeschadigd is.

Verdringen van emoties

Net als pijn worden emoties verwerkt in de hersenen. Wist je dat emoties lichamelijke sensaties kunnen veroorzaken in het lichaam, waaronder pijn? Iedereen is wel bekend met hoofdpijn na een lange werkdag, buikpijn voor een presentatie of het hebben van een brok in de keel. Dit zijn kortdurende symptomen, die vaak vanzelf ook weer weggaan. In sommige gevallen kunnen emoties leiden tot (pijn)klachten die langdurig aanhouden en licht tot zeer ernstig kunnen zijn wat betreft intensiteit. Dit gebeurt vaak wanneer je een bepaalde emotie (onbewust) niet wilt of kunt voelen, of deze niet uit en in plaats daarvan verdringt.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen emoties verdringen, bijvoorbeeld:

  • Je hebt niet geleerd hoe je emoties moet voelen en uiten, omdat daar geen tot weinig aandacht voor was in je jeugd.
  • Je gaat (bepaalde) emoties uit de weg, omdat ze te pijnlijk zijn. Ze doen je denken aan bepaalde negatieve herinneringen.
  • Je hebt geleerd dat bepaalde emoties niet acceptabel zijn of ‘slecht’ zijn’. Mogelijk werd je moeder altijd boos, en wil je niet op haar lijken. Of werd je verteld dat je stil moest zijn als je moest huilen.
  • Je wilt een goed persoon zijn en daar horen voor je gevoel bepaalde emoties niet bij.

Emoties die vaak verdrongen worden zijn boosheid en angst. Maar je kunt ook verdriet, schaamte, schuld en andere emoties verdringen. Welke emoties verdrongen worden, verschilt van persoon tot persoon. Om te herstellen is het noodzakelijk om de verdrongen emoties op te sporen en te verwerken.

Michelle vertelt over het verband tussen dingen die in haar leven gebeurden en haar lichamelijke pijn.

Naar stap 4.

Back To Top